Me voimme auttaa sinua

Soita meille numeroon 020 144 1455 tai täytä lomake niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman nopeasti.

Rinna Suomalainen on yksi monesta taitavasta neuvojastamme, jonka kanssa voit olla yhteydessä.


Uurnan valitseminen – 5 hyvää neuvoa

  1. Uurnan tarve riippuu pääasiassa siitä, miten vainaja haudataan hautajaisseremonian jälkeen. Uurna vaaditaan aina, kun tuhkat haudataan perinteiseen hautaan (jossa on tilaa sekä arkkulle, että uurnalle), uurnahautaan tai uurnaholviin.
  2. Kun tuhkat haudataan muistolehtoon, tuhkalehtoon tai tuhkahautausmaalle, urnaa ei tarvitse. Silloin tuhka haudataan sellaisenaan tai hautausmaan hallinnon antamaan pieneen kangaspussiin.
  3. Kun uurnaa käytetään seremoniassa, eli toisin sanoen, jos vainaja tuhkataan ennen hautajaisseremoniaa, uurnan valinta on erityisen tärkeää.
  4. Jos uurnaa pidetään esillä seremoniassa on tavallista, että lähiomaiset koristelevat uurnan ns. uurnakoristeilla.
  5. Lavendlalla tarjoamme uurnia, jotka on valmistettu joko biohajoavista tai hajoamattomista materiaaleista. Hajoamaton uurna on sallittu vain, kun se haudataan kolumbaarioon (eräänlaiseen uurnaholviin), ja silloin se on myös vaatimus. Uurnamallimme Gamma ja Alfa ovat saatavana hajoamattomina versioina. Alfa-uurnamme on saatavana kuparisena ja se onkin yksi yleisimmistä uurnistamme. Tämä on saatavana valkoisena ja vihreänä.

Haluatko ostaa pelkästään uurnan?

Meiltä voi ostaa pelkästään uurnan, jos olet jo saanut apua toiselta hautaustoimistolta.

Milloin uurna pitää tilata?

Monet ihmiset toivovat tuhkausta kuolemansa jälkeen. Tuhkauksella tarkoitetaan, että vainaja poltetaan ja tuhkat otetaan talteen. Kun tuhkaus on suoritettu, tuhka pitää laittaa jonkinlaiseen astiaan. Normaalisti krematorio siirtää vainajan tuhkat todella yksinkertaiseen uurnaan, joka muistuttaa pahvilaatikkoa. Joskus se on maksuton, mutta toisaalta se voi myös maksaa muutaman euron.

Krematoriolta saatu pahvilaatikko on usein täysin riittävä, jos tuhkat haudataan muistolehtoon, tuhkalehtoon tai tuhkahautausmaalle. Tämä johtuu siitä, että tällöin uurnaa (pahvilaatikkoa) ei koskaan haudata. Sen sijaan tuhka haudataan sellaisenaan tai hautausmaahallinnolta saatavassa pussissa. Mikään ei tietenkään estä kauniimman uurnan hankkimista, vaikka tuhkat haudattaisikin muistolehtoon, tuhkalehtoon tai tuhkahautausmaalle. Silloin tuhkat säilytetään kauniimmassa uurnassa hautaamiseen asti.

Uurna vaaditaan aina seremoniassa, jos tuhkaus tapahtuu ennen hautajaisseremoniaa. Uurna vaaditaan myös, jos tuhka haudataan perinteiseen hautaan (jossa on tilaa arkulle ja uurnalle), uurnahautaan tai uurnaholviin. Tässäkin tapauksessa tuhkat voi haudata krematoriosta saadussa pahvilaatikossa, mutta useimmat valitsevat kauniimmat uurnan.

Biohajoava tai hajoamaton uurna?

Lavendlan valikoimaan kuuluu sekä biohajoavista, että hajoamattomista materiaalesta valmistetut uurnat. Biohajoavat uurnat on valmistettu erilaisista materiaaleista aina tuohesta keramiikkaan, lasiin, maissitärkkelykseen ja rautaan. Tutustu esimerkiksi suosittuihin Tellus-, Glimra- ja Vanås-uurniimme. Kun uurna haudataan perinteisiin hautaan tai uurnahautaan, uurnan täytyy aina olla biohajoava.

Biohajoamaton uurna tulee ajankohtaiseksi vain tapauksissa, jolloin uurna haudataan uurnaholviin. Gamma- ja Alfa-uurnamallimme ovat saatavilla biohajoattomista materiaaleista valmistettuna.

Uurnan valinta on erityisen tärkeää hautajaisseremoniassa, jossa uurna on esillä

Ruotsissa on perinteen mukaan yleisintä, että hautajaisseremoniassa arkku on esillä. Jos vainaja tuhkataan, se tehdään silloin seremonian jälkeen. Viime vuosien aikana lähiomaiset ovat kuitenkin toivoneet entistä enemmän seremoniaa, jossa uurna on esillä.

Uurnan valinta on erityisen tärkeää, kun pidetään hautajaisseremonia, jossa uurna on esillä. Uurna saa tällöin paljon huomiota seremonian aikana ja siksi monet omaiset haluavat, että uurna on valittu huolella. Valinnan perusteena voi olla monta eri asiaa. Jotkut valitsevat uurnan, joka kuvastaa vainajan luonnetta. Toiset valitsevat uurnan, joka kuvastaa vainajan elämää. Sitten on heitä, jotka valitsevat uurnan sen perusteella, mistä itse pitävät eniten.

Arkku vaaditaan aina – myös silloin, kun seremoniassa käytetään uurnaa

Riippumatta siitä käytetäänkö hautajausseremoniassa arkkua tai uurnaa, niin arkku vaaditaan aina, kun tilataan hautajaiset. Tämä johtuu siitä, että vainaja pitää aina tuhkata arkussa ympäristöoikeudellisista syistä.


Tutustu neuvojiimme

Hautajaisten järjestäminen tai avun saaminen juridisissa asioissa on luottamustehtävä. Valitse itsellesi ja tilanteeseesi sopiva neuvoja.

Tuotteet