Koti / Laki / Perunkirjoitus

Kuolemantapauksen sattuessa sinun täytyy hoitaa erilaisia pakollisia asioita. Perunkirjoitus on yksi niistä pakollisista asioista. Ymmärrämme täysin, että lailliset asiat voivat tuntua musertavilta surun aikana. Mutta jos autamme toisiamme, lupaamme ettei se ole yhtä vaikeaa.

Anna meidän auttaa sinua tekemään vaikeasta helpompaa kertomalla, miten perunkirjoitus tehdään – tässä sinulle opas, jotta tiedät mitä asioita pitää ottaa huomioon.

Kun perunkirjoitusta laaditaan on erittäin tärkeää, että kaikki osa-alueet menevät oikein. Tämä sen takia, ettei jälkeenpäin esiinny konflikteja tai käytännön ongelmia. Kuolinpesän osakkaat kutsutaan tapaamiseen, jossa vainajan varat ja velat jaetaan oikealla tavalla.

Juurikin sen takia, että on niin tärkeää, että kaikki palaset loksahtavat kohdalleen, on hyvä hakea oikeusapua. Asiantuntemuksen ansiosta voit luottaa siihen, että oikeudellinen asiakirja on oikein ja asianmukaisesti laadittu alusta asti. Lavendla Laki on täällä sinua varten, valmiina vastaamaan kysymyksiisi ja antamaan niin paljon, tai vähän tukea kuin tarvitset.

5 tärkeää asiaa, jotka sinun pitäisi tietää perunkirjoituksesta

  1. Aikataulu: Perunkirjoitus pitää järjestää 90 päivän sisällä kuolemasta. Perunkirjoitus on toimitettava Verohallinnolle kuukauden sisällä perunkirjoituksen järjestämisestä, eli viimeistään 4 kuukautta kuolemantapauksen jälkeen.
  2. Vastuu: Vastuu perunkirjoituksen järjestämisestä, ja että se lähetetään ajoissa Verohallinnolle on ensisijaisesti kuolinpesän osakkailla. Yleensä leskeksi jäänyt puoliso tai avopuoliso ottaa vastuun perunkirjoituksen järjestämisestä.
  3. Avioliitto: Jos vainaja oli naimisissa kuolinpäivänä, on myös leskeksi jääneen puolison varat ja velat otettava huomioon perunkirjoituksessa. Yleisesti ottaen pitää tehdä pesänjako.
  4. Avopuoliso: Jos vainajalla oli avopuoliso ja avopuoliso toivoo pesänjakoa, on myös avopuolison varallisuus huomioitava perunkirjoituksessa.

Me voimme auttaa sinua

Soita meille numeroon 020 144 1455 tai täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman nopeasti.

Pia Cronhag on yksi monesta taitavasta neuvojastamme, jonka kanssa voit olla yhteydessä.

Mikä on perunkirjoitus?

Perunkirjoitus on kirjallinen asiakirja, johon merkataan yksityiskohtaisesti vainajan varat ja velat kuolinpäivänä.

Jos vainaja oli kuolinpäivänään naimisissa, tulee myös leskeksi jääneen puolison varat ja velat huomioida perunkirjoituksessa. Jos vainajalla oli avopuoliso, myös avopuolison avoliitto-omaisuus on huomioitava.

Tämä johtuu siitä, että perunkirjoituksen laatimisen yhteydessä järjestetään myös perinnönjako. Mahdollinen vainajan laatima testamentti tai avioehto tulee aina liittää perunkirjoitukseen.

Kun perunkirjoitus on rekisteröity Verohallinnolla, se toimii ns. kuolinpesän todistuksena. Ilman Verohallinnon hyväksymää perunkirjoitusta, kuolinpesän osakkaat eivät ikinä voi sulkea vainajan pankkitilejä tai myydä hänen mahdollisia arvopapereita.

Kuolinpesän osakkaat eivät myöskään voi myydä mahdollista asuminoikeutta tai kiinteistöä ilman Verohallinnon hyväksymää perunkirjoitusta.


Jokainen henkilö ja tilanne on ainutlaatuinen. Ota selvää, mitkä asiat koskevat sinua ja suunnittele tulevaisuutta varten. Se antaa sinulle varmuutta.

Catharina Looft, päälakimies

Voimmeko auttaa sinua?

Voimmeko auttaa sinua? Soita meille numeroon 020 144 1455, tai täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä.

Miten perunkirjoitus tehdään?

Perunkirjoitus järjestetään eri askelein – tässä ne listattuna:

  1. Kaikki alkaa siitä, että kuolinpesän osakkaat kutsutaan perunkirjoitukseen. Osallistuminen on vapaaehtoista ja antaa kuolinpesän osakkaille mahdollisuuden saada yleiskuva kuolinpesästä.
  2. Perunkirjoituksen yhteydessä esille tulleet asiat, eli kuolinpesän mahdolliset varat ja velat, kirjataan perunkirjoitukseen. Asiakirja on kuolinpesän virallinen asiakirja ja määrää, ketkä ovat osana perinnönjakoa.
  3. Asiakirja toimitetaan Verohallinnolle yhdessä muiden todistusten kanssa (esimerkiksi testamentti, avioehto ja niin edelleen).
  4. Verohallinto hallinnoi perunkirjoitusta, joka yleensä kestää kuukauden. Joskus vaaditaan täydennystä, josta Verohallinto siinä tapauksessa ilmoittaa.
  5. Kun perunkirjoitus on hyväksytty, alkuperäinen asiakirja toimitetaan perunkirjoituksen lähettäneelle henkilölle. Tämän yhteydessä perunkirjoitus on tullut päätökseen ja perinnönjako voidaan suorittaa (jos kaikki ovat yhtä mieltä).

Pitääkö perunkirjoitus tehdä?

Perunkirjoitus pitää tehdä aina. Lain mukaan perunkirjoitus tulee järjestää viimeistään 90 päivän sisällä kuolemasta. Tämän jälkeen perunkirjoitus toimitetaan Verohallinnolle ja tämä pitää tehdä viimeistään kuukauden kuluttua perunkirjoituksen järjestämisestä.