Koti / Hautajaiset

Hautajaiset

Teemme vaikeasta helpompaa.

Täällä opastamme sinua ajattelemaan hautajaisten suunnittelua. Jos sinulla on vielä kysyttävää, voit ottaa yhteyttä hautausneuvojiimme. Anna meidän auttaa sinua tekemään vaikeasta helpompaa tarpeidesi ja toiveidesi mukaisesti ennen jäähyväisiä.


Anna suunnittelulle aikaa, anna päätöksien kypsyä.

Carola Chapman, hautausneuvoja

Tämä tapahtuu kuoleman sattuessa – 5 asiaa

  1. Kuoleman julistaminen: Lääkärin on julistettava kuollut kuolleeksi. Jos kuolema on odottamaton ja äkillinen, vainaja viedään yleensä sairaalaan kuoleman toteamiseksi. Jos kuolema on odotettavissa ja tapahtuu esimerkiksi kotona, lääkäri kutsutaan paikan päälle toteamaan henkilö kuolleeksi.
  2. Kuolintodistus: Kuoleman toteamisen jälkeen lääkäri kirjoittaa vainajasta kuolintodistuksen, josta selviää kuolinsyy. Hän myös toimittaa tiedon kuolemasta väestötietojärjestelmään. Lääkärillä on vastuu lähettää todistukset asianomaisille viranomaisille.
  3. Vainajan käsittely: Jos kuolema tapahtuu sairaalassa, sairaalalla on vastuu viedä vainaja ruumishuoneeseen. Jos vainaja on kuollut kotona tai hoitokodissa, ota meihin yhteyttä, niin järjestämme paarit. Onnettomuuden aiheuttaman kuoleman sattuessa poliisi on vastuussa paarien järjestämisestä. Vainaja pidetään ruumishuoneessa hautajaisiin asti.
  4. Hautaus- ja tuhkaustodistus: Oikeuslääkäri myöntää hautaus- ja tuhkaustodistuksen heti, kun vainajan henkilöllisyys on varmistettu ja vainajaan liittyvät tutkimukset on tehty. Hautaustodistus on välttämätön hautajaisten järjestämiseksi, mutta hautajaisten suunnittelun voi aloittaa ennen tämän todistuksen saamista. Jos kuoleman seurauksena epäillään rikosta, voi kulua jonkin aikaa ennen kuin todistus myönnetään.
  5. Suunnittele ja varaa hautajaiset: Hautajaiset järjestetään yleensä 2-3 viikon kuluttua kuolemasta, mutta mitään ajallista pakkoa ei Suomen lain mukaan ole. On kuitenkin hyvä idea aloittaa hautajaisten suunnittelu mahdollisimman nopeasti. Ota meihin yhteyttä yhteydenottolomakkeen kautta, tai suunnittele hautajaiset suoraan suunnittelutyökalumme avulla.

Voimmeko auttaa sinua?

Voimmeko auttaa sinua? Soita meille numeroon 09 3154 5550, tai täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä.


Videomme hautajaisten suunnittelusta