Koti / Hautajaiset / Tuhkaus

Pitäisikö valita tuhkaus, eli tuhkahautaus? Helpotat lähiomaistesi elämää päättämällä ja kertomalla, haluatko tuhkauksen vai et.

Tuhkaus tai polttohautaus, kuten sitä joskus kutsutaan, on lisääntynyt huomattavasti viime vuosikymmeninä. Nykyään yli 70 prosenttia kaikista Ruotsin vainajista tuhkataan. Myös Suomessa tuhkaus on lisääntynyt huomattavasti.

Tuhkausta varten vainajan ruumis viedään krematorioon, jossa ruumis poltetaan tuhkaksi tuhkaukseen tarkoitetussa polttouunissa. Kun tuhkaus on suoritettu, vainajan tuhka kerätään ja laitetaan lähiomaisten valitsemaan uurnaan.

Kertomalla lähiomaisillesi, toivotko tuhkausta menehdyttyäsi tai et, on huomaavainen ele ja helpottaa lähiomaisiasi surun aikana.

5 asiaa, jotka sinun tulisi tietää tuhkauksesta ja tuhkahautauksesta

  1. Tuhkaus voi tapahtua joko ennen hautajaisseremoniaa tai sen jälkeen. Molemmilla vaihtoehdoilla on omat etunsa, joista voit lukea lisää alempana. Voit myös ottaa meihin yhteyttä, jos haluat lisää neuvoja ja tukea.
  2. Suomen hautaustoimilain mukaan tuhka on vuoden kuluessa tuhkaamisesta haudattava tai muulla tavoin sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan.
  3. Hautaus- ja tuhkauskulut maksetaan ensisijaisesti vainajan omalta tililtä. Mikäli vainajalla ei ole riittävästi omia varoja, voi Kelasta hakea hautausavustusta.
  4. Ennen tuhkausta vaaditaan lääkärin myöntämä hautauslupa.
  5. Tuhkauksen jälkeen tuhkat siirretään uurnaan. Uurnan voi haudata monin eri tavoin, joko arkkuhautaan, uurnahautaan, tuhkahautausmaalle, tuhkahautauslehtoon tai muistolehtoon. On myös mahdollista levittää tuhka luontoon, mutta tähän tarvitaan erillinen lupa.

Voimmeko auttaa sinua?

Voimmeko auttaa sinua? Soita meille numeroon 09 3154 5550, tai täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä.