Koti / Hautajaiset / Hautajaisetiketti

Onko hautajaisissa sopivaa ottaa valokuvia? Ja mitä tehdä exän hautajaisten kanssa, tulisiko niihin osallistua vai ei? On monia kysymyksiä liittyen siihen, miten hautajaisissa tulisi käyttäytyä. Täällä me vastaamme yleisimpiin kysymyksiin!

Hautajaisetiketti – Kysymys 1:

Tulisiko aina lähettää kukkia lähiomaisille, kun joku on menehtynyt?

Ei, sinun ei välttämättä tarvitse lähettää kukkia.

Jokaisen, jolla on aikomusta osallistua hautajaisiin ja/tai jolla on suhde perheeseen, on kuitenkin tavalla tai toisella jätettävä osanottonsa, eli surunvalittelu.

Osanoton jättäminen ilmaisee suruun osallistumista.

Vanhan perinteen mukaan osanotto on aina ilmoitettava nopeasti kuoleman jälkeen ennen hautajaisia.

vad är kondoleans?

Kukkien lähettäminen (surunvalittelukimppu) lähiomaisille on yksi tapa ilmaista osanottonsa.

Hautajaisetiketin näkökulmasta on kuitenkin vähintään yhtä hyvä tapa lähettää lähiomaisille henkilökohtainen kirje, viesti, tai kortti ennen hautajaisia.

Voit tietysti myös täydentää surunvalittelukimpun kortilla.

Lähiomaisilla vierailu ja omaisten auttaminen kuoleman jälkeisenä vaikeana aikana on toinen tapa ilmaista osanotto.

Hautajaisetiketti – Kysymys 2:

Läheinen ystäväni menehtyi. Ajattelin lähettää kortin ja kukkia omaisille ilmoittaakseni osanottoni. Mitä minun pitäisi kirjoittaa korttiin?

Ensinnäkin, sinun ei tulisi koskaan käyttää ilmausta “surunvalitteluni”. Ei tarvitse valittaa kenenkään surua vaan pikemminkin menetystä, jonka kyseinen henkilö on kärsinyt.

Kansantieteen asiantuntijan, Magdalena Ribbingin mukaan tulisi sen sijaan ilmaista itseään esimerkiksi sanoin: ”Olen pahoillani menetyksestänne ja otan osaa suruunne”.

Alla muutamia esimerkkejä, miten voit lähettää osanottotervehdyksen omaisille kuoleman jälkeen.

Esimerkkejä lyhyistä ja henkilökohtaisista surunvalitteluista:

  • Ajattelen teitä
  • Lämpimät halaukset teille
  • Ajatukseni ovat luonanne
  • Otan osaa kaipuunne
  • Ajatukseni ovat luonanne ja otan osaa suruunne

Esimerkkejä lyhyistä ja muodollisista surunvalitteluista:

  • Lämpimät osanottoni
  • Menetykseenne osaa ottaen
  • Pahoittelen menetystänne
  • Lämpimimmät osanottoni
  • Syvimmät osanottoni

Hautajaisetiketti – Kysymys 3:

Olen menossa hautajaisiin huomenna, mutta valitettavasti minulla on hirveä flunssa. Tulisiko minun jättäytyä pois hautajaisista tämän takia?

Äänet voimakkaan yskän ja aivastelun muodossa voidaan pitää erittäin häiritsevinä hautajaisseremonian aikana.

Tämän takia olisi yleisesti ottaen hyvä olla osallistumatta hautajaisseremoniaan, mikäli kärsii kovasta flunssasta. Tämä osoittaa myös kunnioitusta muita vieraita kohtaan.

Jos kyseessä on lievä vilustuminen ilman kovan yskäkohtauksen tai vastaavan vaaraa, ei pitäisi olla merkittäviä esteitä osallistua hautajaisiin.

Osoittaakseen kunnioitusta muita vieraita kohtaan tulisi kuitenkin pitää etäisyyttä muihin vieraisiin vähentääkseen tartuntariskiä.

Lisäksi on hyvä idea olla osallistumatta muistotilaisuuteen flunssaisena.

Muistotilaisuudesta pois jääneiden on kuitenkin aina ilmoitettava omaisille syy tälle.

Hautajaisetiketti – Kysymys 4:

Onko sopivaa kuvata hautajaisissa?

Kuvaaminen hautajaisissa on yleistynyt viime vuosina. Mikäli tämä on tämä sopivaa tai ei, on lähisukulaisten päätettävissä.

Hautajaisetiketin näkökulmasta on tärkeintä noudattaa vieraana omaisten toiveita.

Miten voi ottaa selvää lähiomaisten toiveista koskien kuvaamista? Suosittelemme ensisijaisesti ottamaan yhteyttä hautaustoimistoon, joka järjestää hautajaiset.

Lähiomaiset ilmoittavat yleensä hautaustoimistolle, jos he eivät halua, että hautajaisissa tai muistotilaisuudessa kuvataan.

Joskus voi myös olla, että omaiset pyytävät pappia tai siviilivirkailijaa aloittamaan seremonian valaisemalla toiveistaan kuvaamista kohtaan.

Mikäli pappi tai siviilivirkailija ei mainitse mitään valokuvaamisesta, etkä ole tietoinen omaisten toiveista, kannattaa olla kuvaamatta kokonaan.

Vaikka lähiomaiset eivät ilmaisisi vastustusta valokuvaamista vastaan hautajaisten aikana, vieraana tulisi aina osoittaa kunnioitusta ja ottaa muut vieraat huomioon.

Kuvat on otettava äärimmäisen hienovaraisesti, eikä vierasta, joka ei halua olla kuvassa, pitäisi tietenkään ikinä pakottaa siihen.

Lisäksi ei pitäisi koskaan ottaa kuvia itse seremonian aikana. Odota kunnes seremonia on tullut päätökseen ja lähiomaiset ovat lähteneet kirkosta.

Hautajaisetiketti – Kysymys 5:

Entinen aviopuolisoni on menehtynyt. Tulisiko minun osallistua hänen hautajaisiinsa?

Entisen aviomiehen tai -vaimon hautajaisiin osallistuminen riippuu siitä, minkälainen suhde on ollut eron jälkeen.

Jos suhde entiseen kumppaniin on ollut hyvä, voi tietenkin osallistua hänen hautajaisiinsa. Entisenä aviopuolisona tulee silloin istua kirkon tai kappelin vasemmalla puolelle, eli lähiomaisten vastakkaisella puolella.

Hautajaisetiketin mukaan on kuitenkin erittäin tärkeää, että entisenä aviomiehenä tai -vaimona osoitetaan kunnioitusta vainajan uutta elämänkumppania kohtaan.

Jos uusi kumppani pitäisi läsnäoloasi vaivalloisena on tietenkin kysyttävä itseltään: ”Mikä on tärkeintä? Että vainajan nykyinen kumppani, joka on lähiomainen, voi osallistua ja antaa jäähyväiset, tai että minä, joka ei enää ole erityisen läheinen, saa osallistua?”.

vett och etikett på begravning

Häntä joka ei pysty olla osallistumatta hautajaisiin, vaikka on tietoinen, että osallistuminen saa vainajan uuden elämänkumppanin olon vaivaantuneeksi, ei voida pitää erityisen hyvätahtoisena hautajaisetiketin näkökulmasta.

Menehtynyttä henkilöä voidaan surra syvästi, vaikka ei osallistuisikaan hänen hautajaisiin.

Jos suhde entiseen kumppaniin on ollut huono, ei hautajaisetiketin mukaan tulisi osallistua hautajaisiin lainkaan.

Jos entisen kumppanin kanssa on yhteisiä alaikäisiä lapsia, jotka tarvitsevat hautajaisten aikana tukea, asia on eri.

Siinä tapauksessa on mietittävä lasten hyvinvointia.

Jos lapset tarvitsevat tukea ja lohdutusta, voi olla hyvä idea osallistua entisen kumppanin hautajaisiin huonosta suhteesta huolimatta.

Hautajaisetiketti – Kysymys 6:

Olen vainajan lähiomainen. Millä puolella kirkkoa tai kappelia minun kuuluu istua?

Ensisijaisesti lähiomaisten kuuluu hautajaisissa aina istua kirkon tai kappelin oikealla puolella.

Poikkeustapauksissa lähiomaiset istuvat sen sijaan vasemmalla puolella. Tämä johtuu useimmiten kirkon tai kappelin rakenteesta.

Muut sukulaiset istuvat lähiomaisten takana olevilla penkeillä.

Vainajan ystävänä tai tuttavana tulisi aina istua lähiomaisten vastakkaisella puolella, eli pääasiassa vasemmalla puolella.

Hautajaisetiketti – Kysymys 7:

Kuinka vanhoja lasten pitäisi olla tullakseen mukaan hautajaisiin?

Tämä on hyvin yleinen ja usein kysytty kysymys Lavendlan hautaustoimistolla ja siksi olemmekin päättäneet kirjoittaa aiheesta kokonaisen sivun.

Hautajaisetiketti – Kysymys 8:

Olin äskettäin yhden parhaan ystäväni hautajaisissa. Kuuluisiko minun vieraana ottaa yhteyttä lähiomaisiin ja ”kiittää viime kerrasta” hautajaisten jälkeen?

Vanhan perinteen mukaan hautajaisvieraan ei tarvitse kiittää hautajaisiin osallistumisesta hautajaisseremonian ja/tai muistotilaisuuden jälkeen ruoan ja juoman kera.

Tämän tavan mukaan hautajaisvieraan katsotaan kunnioittaneen vainajan muistoa osallistumisellaan, eikä kiitoksia lähiomaisille tämän jälkeen edellytetä.

Jos vieraana kuitenkin haluaa ilmaista kiitoksesta lähiomaisella, ei sitä mikään kiellä.

On kuitenkin vältettävä ilmaisua ”kiitos viime kerrasta”, sillä tätä lausetta käytetään juhlatilaisuuksien yhteydessä.

Sen sijaan voi sanoa esimerkiksi: Hautajaiset olivat todella kauniit ja unohtumattomat. Tunnelma muistotilaisuudessa muistutti hänen ainulaatuista luonnettaan ja toi monia kauniita muistoja mieleen.Voimmeko auttaa sinua?

Voimmeko auttaa sinua? Soita meille numeroon 020 144 1455, tai täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä.