Koti / Hautajaiset / Hautaus

Hautaus voi tapahtua monella eri tavalla. Käytettävissä olevat vaihtoehdot määräytyvät sen perusteella, lasketaanko menehtynyt henkilö maahan vai tuhkataanko hänet.

Hautaus tarkoittaa, että vainajan ruumis, tai vaihtoehtoisesti vainajan tuhkat lasketaan maahan hautaus- tai kirkkomaalla. Kun arkku lasketaan maahan, sitä kutsutaan hautaamiseksi. Jos vainaja haluaa tuhkauksen, jäljelle jäänyt tuhka voidaan haudata monella eri tavalla, esimerkiksi uurnahaudassa, tuhkahautalehdossa, tai muistolehdossa.

Vainajan jäännökset voidaan haudata eri tavoin

Monet ihmiset sekoittavat hautaan siunaamisen käsitteen hautaamiseen. Hautaan siunaaminen on vanha käsite hautajaisjumalanpalvelulle. Hautaus tarkoittaa vainajan ruumiin yhdistämistä maan kanssa. Hautaus näyttää erilaiselta riippuen siitä, onko ruumis tuhkattu vai ei. Perinteisin hautausmuoto on maahan hautaus, eli arkku lasketaan maahan ja peitetään sitten maalla. Viime vuosina tuhkausten määrä on kuitenkin lisääntynyt merkittävästi ja nykyään noin 70% kaikista vainajista tuhkataan ennen hautaamista. Kun ruumis on tuhkattu, ruumis haudataan uurnassa tai tuhkat haudataan muistolehtoon, tuhkahautalehtoon tai tuhkahautausmaalle. Tuhkan voi myös levittää tuulen avulla.

Pyrin aina helpottamaan omaisia käytännön asioiden hoitamisessa ja hautajaisten suunnittelemisessa. Surutyötä en voi tehdä heidän puolestaan mutta autan kaikessa, missä vaan pystyn.

Pia Cronhag, Hautausneuvoja ja juristi, Lavendla

Me voimme auttaa sinua päin

Soita meille numeroon 020 144 1455, tai täytä lomake, niin otamme sinuun yhteyttä.


Pakettiratkaisut

Peruspaketti

 • Arkkuun laskeminen
 • Kuljetus seremoniatilaan ja sieltä krematorioon, jos hautaus ei tapahdu seremonian yhteydessä
 • Hallinto ja neuvonantaminen
 • Arkku tai uurna
 • Muistosivu

Alkaen 1,047 €

* Tuhkaus laskutetaan erikseen

Eko-paketti

 • Arkkuun laskeminen
 • Kuljetus seremoniatilaan ja sieltä krematorioon, jos hautaus ei tapahdu seremonian yhteydessä
 • Hallinto ja neuvonantaminen
 • Arkku tai uurna, ympäristöystävällisimmät vaihtoehdot
 • Arkkukoristus
 • Muistosivu

Alkaen 1,996 €

* Tuhkaus laskutetaan erikseen

Kaiken kattava

 • Arkkuun laskeminen
 • Kuljetukset paikkakunnan sisällä
 • Hallinto ja neuvonantaminen
 • Arkku
 • Arkkukoristus
 • Uurna
 • Muistosivu
 • Haudan havuttaminen
 • Perukirja (tämä hinta voi vaihdella, käydään läpi olosuhteet ennen kuin perukirjan teko aloitetaan)

Alkaen 2,642 €

* Tuhkaus laskutetaan erikseen

Suoratuhkaus ilman siunausta – Alkaen 797 €


Hautajaisten järjestäminen askeleittain

1. Ota meihin yhteyttä

Soita meille 020 144 1455 tai valitse haluamasi neuvoja. Ensimmäinen puhelu on aina maksuton. Neuvonnassa tutustutaan ensin toisiimme, jonka jälkeen voimme jutella toiveistasi hautajaisten järjestämisen suhteen, sekä mietitään yhdessä tarvitsetko lakineuvontaa.

2. Hautajaiset ja seremonia

Jos haluat, Lavendlan edustaja tulee tueksesi seremoniatilaisuuteen. Autamme sinua järjestämään kristilliset hautajaiset, siviilihautajaiset, tai muun uskonnon mukaisen seremonian.

3. Hautajaisten jälkeen

Voit järjestää muistotilaisuuden meidän avullamme. Voimme ehdottaa sinulla tiloja ja ruokatarjoiluja, mikäli haluat. Asianajajamme auttavat sinua oikeudellisissa asioissa, kuten perunkirjoituksen, perinnön, ja perinnönjaon kanssa.

Tutustu neuvojiimme

Hautajaisten järjestäminen tai avun saaminen juridisissa asioissa on luottamustehtävä. Valitse itsellesi ja tilanteeseesi sopiva neuvoja.


Jos vainajan ruumis on tuhkattu, voi hautaus tapahtua viidellä eri tavalla

 1. Arkkuhauta: Arkkuhaudassa on tilaa sekä uurnalle että arkulle. Jos perheellä on jo olemassa oleva arkkuhauta, uurnan voi haudata sinne.
 2. Uurnahauta: Uurnahaudassa on tilaa vain uurnalle, täällä voit kuitenkin varustaa hautauspaikan hautakivellä ja istuttaa kukkia aivan kuten tavallisen arkkuhaudan yhteydessäkin.
 3. Tuhkahautausmaa: Tuhkahautausmaa on hyvä vaihtoehto omaisille, jotka haluavat nimellä merkityn haudan, mutta haluavat samalla välttää kukkapenkin hoitamista. Yleensä tuhkahautapaikalla on tilaa 1-4 uurnalle. Normaalisti tuhkahautausmaalla saa koristella vain leikkokukilla maljakossa. Talvikuukausina tuhkahautausmaalla on tavallisesti myös mahdollista koristella hauta lyhdyllä tai kynttilällä.
 4. Tuhkahautalehto: Tuhkahautalehto muistuttaa hyvin paljon muistolehtoa, mutta ei vaadi samanlaista nimettömyyttä. Tämä tarkoittaa sitä, että omaiset voivat olla läsnä hautaamisessa ja että vainajan nimi sekä syntymä- ja kuolinpäivä on merkitty nimikyltille paikan päällä. Tuhkahautalehdon yhteydessä on yleensä yhteinen koristelupaikka, johon omaisena voi sijoittaa leikkokukkia ja kynttilöitä.
 5. Muistolehto: Muistilehto on yhteinen ja nimetön hautapaikka. Omaiset eivät saa osallistua muistolehtoon hautaamiseen.

Suunnittele hautajaiset – kuuden askeleen esimerkki

 1. Varaa hautajaiset meiltä verkossa, puhelimitse tai kokouksessa. Autamme sinua toivomallasi tavalla.
 2. Varauksen jälkeen käymme läpi kaikki mahdolliset asiat ja vastaamme mahdollisiin kysymyksiin.
 3. Tämän jälkeen varaamme kirkon, kappelin tai muun paikan, jossa seremonia pidetään, ja yhdistämme sinut papin, virkamiehen tai muun henkilön kanssa, joka johtaa seremoniaa.
 4. Me Lavendlalla olemme aina paikalla edustajan/seremoniamestarin kanssa, joka puolestaan valmistelee kaikki käytännön asiat, kuten arkun/uurnan, kukkien ja kynttilöiden järjestämiset.
 5. Hautajaiset pidetään toiveidesi mukaan.
 6. Hautaus tapahtuu joko seremonian yhteydessä tai tuhkauksen jälkeen. Päätät itse, minkä tyyppisessä haudassa.

Täällä olemme

Kaikki neuvonta samasta paikasta – Lähellä sinua.

Me voimme auttaa sinua

Soita meille numeroon 020 144 1455 tai täytä lomake niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman nopeasti.

Rinna Suomalainen on yksi monesta taitavasta neuvojastamme, jonka kanssa voit olla yhteydessä.