Koti / Hautajaiset / Mitä tehdä kuolemantapauksen sattuessa

Hautajaiset

Mitä tehdä kuolemantapauksen sattuessa

Surun keskellä on vaikeaa ottaa kantaa erilaisiin käytännön asioihin. Helpottaaksemme tilannettasi omaisena, olemme luoneet muistilistan kaikista asioista, jotka sinun tulisi ottaa huomioon järjestäessäsi hautajaisia.

Seitsemän asiaa, jotka sinun tulisi tehdä kuolemantapauksen sattuessa

Nämä ovat tärkeimmät huomioon otettavat asiat kuolemantapauksen kohdalla:

 1. Ilmoita kuolemasta kaikille kuolinpesän osakkaille sekä vainajan ystäville ja työtovereille. Sinun ei tarvitse ilmoittaa kuolemasta valtion tai kunnan viranomaisille, sillä viranomaiset huolehtivat, että tieto kulkee eteenpäin muille viranomaisille.
 2. Peru vainajan sopimukset, tilaukset ja jäsenyydet.
 3. Peru vainajan automaattiveloitukset ja odottavat maksut.
 4. Ota yhteyttä hautaustoimistoon. Voit ottaa yhteyden meille Lavendlaan soittamalla numeroon 020 144 1455 tai täyttämällä alla olevan lomakkeen.
 5. Ilmoita postiin, jotta posti voidaan ohjata oikeaan osoitteeseen.
 6. Tarkista ja peru vainajan vakuutukset.
 7. Järjestä käytännön asiat, kuten henkilöllisyystodistuksen peruminen, lemmikkieläinten uusi koti, kotihoidolle ilmoittaminen, apuvälineinen palauttaminen, vara-avainten kerääminen, aseiden luovuttaminen poliisille ja lääkkeiden palauttaminen apteekkiin ja varmista kuolinpesän kiinteistöjen turvallisuus esimerkiksi asettamalla ajastimia valaisimiin jne.

Lue alta yksityiskohtaisempi kuvaus eri vaiheista.

Pyrin aina helpottamaan omaisia käytännön asioiden hoitamisessa ja hautajaisten suunnittelemisessa. Surutyötä en voi tehdä heidän puolestaan mutta autan kaikessa, missä vaan pystyn.

Pia Cronhag, Hautausneuvoja ja juristi, Lavendla


Mitä tehdä kuolemantapauksen sattuessa yksityiskohtaisempi selitys

Kuolintapauksen ilmoittamisesta käytännön asioiden järjestämiseen – alta voit lukea järjestelyistä yksityiskohtaisemmin.

Osa 1: Ilmoita kuolemasta
Kuolinpesän osakkaita ovat perilliset, tavallisesti vainajan lapset tai näiden jälkeläiset sekä yleistestamentinsaajat. Vainajalta jäävää omaisuutta ja velkoja nimitetään kuolinpesäksi. Kuolinpesästä huolehtivan on ilmoitettava kaikille kuolinpesän osakkaille omaisen kuolemasta. Tämän lisäksi on hyvä ilmoittaa kuolemasta myös vainajan työkavereille sekä ystäville.

Sinun ei tarvitse ilmoittaa kuolemasta valtion tai kunnan viranomaisille sillä viranomaiset huolehtivat, että tieto kulkee eteenpäin muille viranomaisille.

Osa 2: Peru vainajan sopimukset, tilaukset ja jäsenyydet
Välttääksenne turhia kuolinpesälle aiheutuvia kustannuksia on tärkeää perua tai irtisanoa mahdolliset sopimukset ja tilaukset. Jos vainaja on ollut esimerkiksi jonkin yhdistyksen jäsen, on hyvä irtisanoa jäsenyys mahdollisimman nopeasti. Samalla voit varmistaa onko kuolinpesälle maksettavia palautuksia. Alta löydät esimerkkejä yleisimmistä sopimuksista, tilauksista sekä jäsenyyksistä:

Sopimukset: Vuokrasopimus, sähkösopimus, jätehuolto, pysäköintisopimus, puhelinliittymäsopimus jne. Tilaukset: TV-kanavatilaukset, nettiliittymät, lehtitilaukset jne. Jäsenyydet: Urheilu- ja ulkoiluyhdistykset, ammattiliitto jne.

Osa 3: Peru vainajan automaattiveloitukset ja odottavat maksut
Kuolinpesän osakkaiden tulee huolehtia vainajan talousasioiden loppuunsaattamisesta. Kuolinpesän osakkaiden tulee irtisanoa vainajan tekemät sopimukset ja niihin liittyvät suoramaksut.

Ilmoita pankkiin, jotta läheisesi tiliä ja mahdollista tallelokeroa ei voi käyttää väärin. Ilmoita pankkiin myös kuolinpesänhoitaja, jolla on oikeus hoitaa kuolinpesän asioita.

Pankkiin tulee toimittaa kopio vainajan sukuselvityksestä ja kuolinpesän osakkaiden osalta todistukset väestötietojärjestelmästä. Vainajan tilin omistavat kaikki kuolinpesän osakkaat yhdessä, joten varojen käyttöön tarvitaan jokaisen suostumus. 

Sinun ei tarvitse järjestää kaikkea päivässä. Nämä asiat vievät aikansa.

Osa 4: Ota yhteyttä hautaustoimistoon
Hautajaiset voi järjestää itse – mutta sinun ei tarvitse. Avun saaminen osaavalta ja ymmärtäväiseltä hautaustoimistolta kauniiden hautajaisten järjestämiseen voi hyvinkin olla sijoituksen arvoinen, varsinkin suruntäyteisessä ajassa.

Näin kutsut vieraat hautajaisiin

Kuolinilmoitus – Perinteinen tapa mutta voi olla hankalaa tietää, ketkä vastaanottavat tiedon. Voi olla hyvä idea ilmoittaa asianomaisille, milloin ilmoitus julkaistaan.


Kortti – Henkilökohtainen tapa ilmoittaa kuolintapauksesta ja kutsua hautajaisiin.

Soita tai lähetä tekstiviesti – Nykyään hyvin yleinen tapa jakaa tieto eteenpäin mutta voi olla aikaa vievää.

Muistosivu – Paikka kaikille lähiomaisille, jossa on mahdollista kertoa tunteistaan ja jakaa muistoja. Muistosivuilla voitte myös jakaa yksityiskohtia hautajaisista ja muistotilaisuudesta sekä julkaista kuolinilmoitus ja hautajaisten aikataulu. Tutustu muistosivuihimme.

Sosiaalinen media – Voit jakaa linkin muistosivuille esimerkiksi Facebook-postauksessa. Voit myös julkaista postauksen ryhmissä, jossa vainaja oli aktiivinen.


Me voimme auttaa sinua

Soita meille numeroon 020 144 1455 tai täytä lomake niin otamme sinuun yhteyttä mahdollisimman nopeasti.

Rinna Suomalainen on yksi monesta taitavasta neuvojastamme, jonka kanssa voit olla yhteydessä.


Tutustu neuvojiimme

Tutustu neuvojiimme, jotka ovat valmiita auttamaan sinua. Voit kätevästi varata ajan heidän kanssaan suoraan nettisivuiltamme.

Osa 5: Ilmoita postiin, jotta posti voidaan ohjata oikeaan osoitteeseen
Posti saa tiedot kuolleista Väestörekisterikeskukselta eli omaisten ei tarvitse ilmoittaa henkilön kuolemasta Postille. Jos omaiset kuitenkin haluavat ohjata vainajan postit omaan osoitteeseensa, ilmoitus tehdään lomakkeella.

Osa 6: Tarkista ja peru vainajan vakuutukset
Tee ilmoitus vakuutusyhtiölle, jos vainajalla oli voimassa oleva henkivakuutus tai muu vakuutus. Esimerkkejä yleisimmistä vakuutuksista ovat kotivakuutus, autovakuutus, tapaturmavakuutus, matkavakuutus sekä henkivakuutus. On omaisten vastuulla selvittää vainajan mahdollisesti voimassa olevat vakuutukset.

Voimassa olevasta henkivakuutuksesta maksetaan korvaus vakuutetun kuollessa. Kuolemantapauskorvaus voidaan maksaa myös tapaturma- tai matkavakuutuksesta, jos vakuutuksiin on liitetty kuolemantapausturva. Kuolemantapauskorvausta ei makseta automaattisesti vaan sitä täytyy aina hakea erikseen vakuutusyhtiöltä. Vakuutusyhtiöllä ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta oma-aloitteisesti ilmoittaa kuolinpesälle vakuutuksesta tai muusta turvasta.

Osa 7: Järjestä käytännön asiat
Alla on listaus käytännön asioista, joista pitää huolehtia:

 • Mitätöi vainajan passi, henkilökortti ja ajokortti
 • Etsi mahdollisille lemmikeille uusi koti
 • Kerää mahdolliset vara-avaimet
 • Huolehdi kuolinpesän aseista, voit lukea lisää Poliisin sivuilta
 • Palauta lääkkeet apteekkiin
 • Vältä murrot vainajan asuntoon esimerkiksi asentamalla valaisimiin ajastimet
 • Selvitä, oletko oikeutettu saamaan perhe-eläkettä Kelasta
 • Jos omaisesi on saanut Kelan eläkettä, ilmoita tarvittaessa hänen kuolemastaan Kelaan
 • Lopeta vainajan kaikki sosiaalisen median ja muiden verkkopalveluiden tilit

Suru tulee monessa eri muodossa, eikä ole oikeaa tai väärää tapaa surra. Läheisen kuolema on jokaiselle omaiselle ainutlaatuinen ja henkilökohtainen kokemus sillä kaikilla on omat muistonsa ja ollut oma suhde vainajaan.

Pia Cronhag, Hautausneuvoja ja juristi, Lavendla

Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä täytyy tehdä kuolemantapauksen sattuessa?

Ilmoita kuolemasta kaikille kuolemanpesän omistajille sekä vainajan ystäville ja työtovereille. Sinun ei tarvitse ilmoittaa kuolemasta valtion tai kunnan viranomaisille sillä viranomaiset huolehtivat, että tieto kulkee eteenpäin muille viranomaisille.

Tuleeko minun ilmoittaa kuolemasta viranomaisille?

Sinun ei tarvitse ilmoittaa kuolemasta valtion tai kunnan viranomaisille sillä viranomaiset huolehtivat, että tieto kulkee eteenpäin muille viranomaisille.

Milloin vainaja pitää haudata tai tuhkata kuoleman jälkeen?

Hautaustoimilain mukaan vainajan ruumis on haudattava tai tuhkattava ilman aiheetonta viivästystä. Hautajaiset saa kuitenkin järjestää rauhassa ilman kiirettä. Yleensä hautaaminen tapahtuu kahden tai kolmen viikon kuluttua kuolemasta.

Kuinka paljon hautajaiset maksaa?

Hautajaisten järjestäminen maksaa Suomessa keskimäärin 3500 euroa. Kustannukset voivat vaihdella paljon ja yksinkertaiset hautajaiset on mahdollista järjestää edullisemmin. Lue lisää hautajaisten kustannuksista.

Kuka maksaa hautajaiset?

Ensisijaisesti hautauskulut maksetaan aina vainajan varoista. Jos vainajan varat eivät kuitenkaan kata hautajaiskuluja eivätkä omaiset halua tai pysty hautajaisia maksamaan, laskut maksaa vainajan kotikunta. Lue lisää hautajaisten kustannuksista.

Kuka maksaa hautajaiset, jos varoja ei ole?

Jos vainajan varat eivät kata hautajaiskuluja eivätkä omaiset halua tai pysty hautajaisia maksamaan, laskut maksaa vainajan kotikunta.

Kenen vastuulla on ilmoittaa hautajaisten ajankohdasta?

Hautajaisten järjestelyistä huolehtineen henkilön tulee ilmoittaa muille lähiomaisille hautajaisten ajankohdasta sekä muista yksityiskohdista. Yleinen luulo on, että hautaustoimiston tulisi ilmoittaa kaikille omaisille nämä asiat mutta näin ei kuitenkaan ole. Lavendlan muistosivuilla voit jakaa tällaiset tärkeät tiedot ja yksityiskohdat sekä vastaanottaa ilmoittautumiset muistotilaisuuteen.


Hautaustoimisto Lavendlasta

Meidän tavoitteemme on järjestää toivomasi jäähyväiset.

Neuvojamme ovat ympäri maata. Heitä kannustetaan tarjoamaan sinulle ja arkeesi sopivia aikoja, jotka eivät läheskään aina ole samoja kuin normaalit toimistoajat. Monet haluavat tavata tai keskustella iltaisin, kun lapset ovat menneet nukkumaan tai viikonloppuisin arjen ollessa tauolla.

Tiedämme, kuinka vaikeaa ja haastavaa omaisen menettäminen on. Siksi teemmekin kaikkemme helpottaaksemme tilannetta sinun tilanteeseesi sopivaksi. Näin teemme vaikeasta edes hieman helpompaa.


Me autamme sinua eteenpäin

Soita tukeemme niin yhdistämme sinut neuvojaan lähellä sinua. Sinun ei tarvitse selvittää kaikkea itse – neuvojasi auttaa sinua käytännön asioiden kanssa.

020 144 1455