Hautausmaat Suomessa

 

Hautausmailla käyminen on traditionaalinen perinne. Kukin käy läheistensä haudoilla tietenkin oman rytminsä mukaan, mutta esimerkiksi jouluna, pyhäinpäivänä sekä itsenäisyyspäivänä hautausmailla käy normaalia enemmän väkeä hiljentymässä hautojen ja muiden tunnettujen muistomerkkien äärellä. Hautausmaat ovat toki myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja ne kertovat tarinoitaan paikkakunnan ihmisistä, elämänmenosta ja kulttuurista, ja ovat siksi kiinnostavia kohteita. Kuuluisuuksien haudoilla vierailu kuuluu myös joidenkin harrastuksiin. Tunnettua viihdetaiteilijaa tai presidenttiä halutaan käydä tervehtimässä hänen haudallaan. Tällainen hautausmaaturismi on yksi turismin muodoista ja hautaa voidaan tulla katsomaan pitkänkin matkan takaa. Ulkomailla tässä mielessä suosittuja hautausmaita on esimerkiksi Pariisissa Pére Lachaise -hautausmaa, josta löytyy Édith Piafin ja Jim Morrisonin haudat. Los Angelesin Westwood Village Memorial Parkissa voi käydä ihailemassa Marilyn Monroen ja Hugh Hefnerin hautaa. Mutta Suomen hautausmailta löytyy myös mielenkiintoisia kohteita, niin julkisuuden henkilöiden kuin ihan maisemien ja historiankin valossa. Esittelemme tässä muutamia Suomen tunnetuista hautausmaista.

Hietaniemen hautausmaa, Helsinki

Hietaniemen hautausmaa on perustettu jo vuonna 1829 ja se on vanhin Helsingissä edelleen käytössä oleva hautausmaa. Se on yksi suosituimmista hautausmaista vierailuiden suhteen ja siellä riittääkin nähtävää. Miltei kaikki Suomen presidentit on haudattu Hietaniemeen. Lisäksi sieltä löytyy usean muun suomalaisen historian merkkihenkilön hauta. Erikseen on myös taitelijakukkulaksi tai taiteilijanmäeksi kutsuttu alue, jossa lepää viihde- ja kulttuurialalta tutuksi tulleita, alallaan ansioituneita suomalaisia kirjailijoita, säveltäjiä, muusikkoja, näyttelijöitä, kuvanveistäjiä ja taiteilijoita.

Tunnettuuksien bongailun lisäksi Hietaniemestä löytyy toinen toistaan uskomattomampia hautakiviä. Hautausmaan vieressä on niin ortodoksinen, islamilainen, juutalainen ja Pyhän Nikolauksen seurakunnan hautausmaa. Krematorio on myös Hietaniemen hautausmaan vieressä. Hietaniemen hautausmaan ympäristö on suosittu paikka vapaa-ajan vietolle. Hautamaan ympärillä kulkee meren äärellä kiemurteleva kaunis kävelytie. Lisäksi Hietaniemen uimaranta ja siihen liittyvät vapaa-ajan aktiviteetit ovat vieressä ja luovat taianomaista kontrastia tälle hautausmaalle.

Hietaniemi cemetery

Malmin hautausmaa, Helsinki

Malmin hautausmaa on haudattujen mukaan laskettuna Suomen suurin hautausmaa. Sen pinta-ala on 65 hehtaaria ja vuosittain siellä haudataan noin 2000 henkilöä. Hautoja on yhteensä noin 50 000 ja siellä on tehty sen 

olemassaolon aikana yhteensä noin 200 000 hautausta. Hautausmaa on vihitty käyttöön 1894. Se oli aluksi työläishautausmaa, koska yksittäiset hautapaikat olivat halvempia, kuin esimerkiksi Helsingin Hietaniemessä. Sitä mukaa kun Hietaniemi kuitenkin täyttyi, alkoi Malmillakin olla enemmän yläluokkaisia vainajia ja perhehautoja. Myös Malmin hautausmaa on oiva paikka kuolleiden julkisuuden henkilöiden bongailuun. Siellä lepää useita klassisia suomalaisia henkilöitä mm. Ansa Ikonen, Tauno Palo, Laila Kinnunen, Olavi Virta ja Tapio Rautavaara

Turun hautausmaa

Turun hautausmaa on vihitty käyttöön vuonna 1807. Turun hautuumaalta on useiden historiallisesti tärkeiden henkilöiden viimeinen lepopaikka. Hautausmaa on myös erityisen kaunis lukuisten tunnettujen taiteilijoiden suunnittelemien veistosten ja muistomerkkien takia. Se onkin yksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä kulttuuriympäristöistä.

Tunnetuista henkilöistä mm. Paavo Nurmi ja V.A. Koskenniemi on haudattu Turun hautausmaalle.

Kalevankankaan hautausmaa, Tampere

Tampereella sijaitseva Kalevankankaan hautausmaa on perustettu vuonna 1880. Hautausmaan alue oli taistelutannerta vuoden 1918 Suomen sisällissodan aikoihin ja sieltä onkin kansalaissodan aikaisia muistomerkkejä. Lisäksi hautausmaalta löytyy sankarihautoja sodan aikana kaatuneille sekä veteraanilehto. Kalevankankaalta löytyy mm. Juice Leskisen, Väinö Linnan ja Lauri Viidan haudat.

 

Oulun hautausmaa

Oulun hautausmaa on vihitty käyttöön jo vuonna 1781. Tuohon aikaan kaupungin tai kunnan merkkihenkilöitä haudattiin kirkon lattian alle ja näin Oulussakin tehtiin. Tavasta luovuttiin kuitenkin ruumiista aiheutuneen hajun ja tilanpuutteen yuoksi pian. Oulun hautausmaalla sijaitsee myös erillinen sankarihauta-alue ja hautausmaan keskellä on krematorio.

Ouluun on haudattu mm. Katri Antell.

Käppärän hautausmaa, Pori

Käppärän kaupunginosassa sijaitseva hautausmaa on otettu käyttöön 1884. Se on ainutlaatuinen sen historiallisesti arvokkaiden vanhojen sukuhautojen ja rakennustensa ansiosta. Hautausmaalta löytyy muun muassa 

Juséliuksen mausoleumi, joka on Akseli Gallen-Kallelan suunnittelema freskoineen. Kyseinen mausoleumi on hyvin poikkeuksellinen, sillä Pohjoismaissa ei ole vastaavaa mausoleumia, joka olisi tehty varta vasten yksityishenkilölle. Mausoleumi on nimittäin rakennettu 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleelle porilaisen A. Juséliuksen tyttärelle Sigridille. Käppärän hautausmaalla on myös Mannerheimin ratsastajapatsaan suunnitelleen Aimo Tukiaisen suunnittelema suihkuallas nimeltään ”Tyttö, lintu ja kala”. Hautausmaa kuuluukin Museoviraston mukaan valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.